Kanada Anne-Baba Sponsorluğunda İstenen Gelir Testinden Geçebilmek

Kanada Anne-Baba Sponsorluğunda İstenen Gelir Testinden Geçebilmek

 
Her sene Kanada’ya binlerce kişi göçmen olarak yerleşiyor. Kanada’nın ekonomik göçmenlik ve mülteci programları sayesinde yılda 300.000 civarı kişi Kanada’da yeni hayatların kuruyor. Kanada ülkeye alacağı göçmenleri en büyüğü olan ekonomik göçmenlik programları aracılığıyla alıyor. Bu programlar için 18-35 yaş arası, İngilizce ve/veya Fransızca dil düzeyi yüksek olanlar, belirli iş tecrübesi ve yüksek eğitimi olan adaylar yararlanıyor. Peki ya aile büyükleri? Anne-baba ve dede nineler?
 
Göçmenler öncede anne-babalarına sponsor olarak onların da Kanada göçmeni olarak ülkeye yerleşmelerini sağlıyorlardı. Kanada’ya yerleşen aile büyükleri daha sonra vatandaş olabiliyorlardı. Ne var ki Kanada aile büyükleri sponsorluk programı oldukça ağır yürüyen ve Kanada hükümeti açısından pek te popüler olmayan bir programdı ve nihayetinde Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından bu programı askıya alındı. Daha sonra aile büyüklerinin Kanada’ya gelip çocuklarını ya da torunlarını ziyaret etmelerine olanak verecek süper vize programını uygulamaya koydu. Süper vize sayesinde ziyaretçiler Kanada’da yaşayan çocuklarını veya torunlarını görebiliyorlar ve bir keresinde iki seneye kadar ülkede kalabiliyorlar. Süper vize programı vize sahibi kişiye Kanada’da herhangi bir sosyal hak sağlamıyor, gelen kişi turistler gibi kendi imkanlarıyla ülkede kalıyor ve maksimum iki sene sonra ülkeden ayrılmak zorunda kalıyorlar.
 
Kanada askıya aldığı aile büyükleri sponsorluk programını (Family Class –Parental) tekrar açtı ve her sene kabul edilecek bir kota koydu. Anne-baba ya da büyük anne-büyük babanıza sponsor olabilmeniz için geçmeniz gereken onca kriter arasından en önemlisi olan gelir testinden bahsedeceğiz.
 
Gelir testi sponsor edecek kişilerin sahip olması gereken gelir seviyesini temsil eder. 2011 yılı Kasım ayında Kanada hükümeti aile büyükleri sınıfı sponsorluk başvurularında üç önemli değişikliği hayata geçirdi. Bu değişikliklerin birincisi hükümetin incelemeye alacağı başvuru sayısını sınırlandırması, ikincisi sponsorların sponsor ettikleri kişi için imzalayacağı mali taahhüt süresinin 10 yıldan 20 yıla çıkarılması ve sponsor olarak uygun olabilmek için gösterilecek gelir düzeyleri ve sürelerinin revize edilmesiydi.
 
Anne-babasına ya da diğer aile büyüklerine sponsor olmak isteyen kişiden istenen minimum gelir seviyesi (MNI), düşük gelir eşiği (LICO) seviyesine yüzde 30 daha fazla miktar eklenerek oluşturulmuştur.  Gelir seviyesinin uygun olduğu Kanada Maliye Bakanlığı (CRA) ya da hazineden (Receiver General for Canada) elde edilecek belgelerle ispatlanmak durumundadır. Değişikliklerin belki de en can alıcı noktası bu gelir seviyesinin tutturulduğunu başvuru yapacağı tarihten üç yıl önceki dönem için gösterilmesi zorunluluğudur.
 
Önce gösterilmesi gereken minimum gelir tablosunu inceleyelim.
Anne-Baba ve Aile Büyükleri Sponsorluğu için istenen Federal Gelir Tablosu
Aile Büyüklüğü
Minimum Gelir
2014
Minimum Gelir
2013
Minimum Gelir
2012
2 kişi
$38,272
$37,708
$36,637
3 kişi
$47,051
$46,354
$45,040
4 kişi
$57,125
$56,280
$54,685
5 kişi
$64,791
$63,833
$62,023
6 kişi
$73,072
$71,991
$69,950
7 kişi
$81,355
$80,153
$77,879
7 kişiden fazla olması durumunda her bir kişi için ekle
$8,271
$8,148
$7,929

Eğer Ocak 2016’da program tekrar açıldığında başvurmak istiyorsanız o zaman CRA’dan aldığınız 2012, 2013 ve 2014 mali raporlarınızı (Notice of Assessment) sunmak zorundasınız. 2015 gelir vergisi beyannamesini yasal olarak 2016 Nisan ayına kadar verme süreniz olduğu için almayacağınızı unutmayın. Ayrıca sponsor (ve ikinci sponsor) yukarıdaki MNI tablosunda kişi sayısına göre belirtilen gelir rakamlarını göstermek zorundadırlar.
 
Gelir seviyesi ispatlanırken sadece maaş bordro örnekleri (pay stubs) yeterli olmamaktadır. Bunun için CRA’dan Notice of Assessment ve/veya “C” çıktısı (Option C Printout) alınmalıdır.
 
Sponsor olmak isteyen kişi son üç yıl içinde yeteri kadar gelir kazandığını göstermek zorundadır. Mesela 2012 yılı geliri tabloda belirtilen gelir seviyesinden düşükse o zaman sponsorluk başvurusu yapmaya uygun olmayacaktır.
 
Anne-babalarına göçmen olmaları için sponsor olamayan adaylara süper vize başvurusu yapmaktan başka şans kalmamaktadır.
 
Şimdi gelelim MNI seviyesinin hesaplanmasına.
 
Sponsorluk programı için istenecek MNI gelir seviyesini belirlemek için aile büyüklüğü dikkate alınmalıdır. Aile büyüklüğünü belirlemek için herkes yani evdeki ve sponsor edilmek istenen kişiler (varsa bakmakla yükümlü olduğu çocuklar vs.) hesaba katılır. Hükümet sponsorun maddi olarak bu programa uygun olup olmadığını Notice of Assessment raporunun 150 numaralı kutusunda yazan net gelir rakamına bakar.
 
Örnek hesaplamalar:
Kanada içinde
Kanada dışında
Aile büyüklüğü
2014 için Gerekli MNI Seviyesi
Sponsor ve karısı (2 kişi)
Anne-baba (2 kişi)
4 kişi
57.125 Kanada doları
Sponsor (1 kişi)
Anne-baba (2 kişi)
3 kişi
47.051 Kanada doları
Sponsor (1 kişi)
Anne-baba ve iki çocuk (4 kişi)
5 kişi
64.791 Kanada doları
 
 
   Murat Kandemir, 18 Aralık 2015