Ontario Mezunları İçin Ontario Eyaleti Göçmen Aday Porgramı

Ontario Mezunları İçin Ontario Eyaleti Göçmen Aday Porgramı

 

Daha önce 25 Şubat 2017 tarihinde Ontario Eyaleti Göçmen Aday Programı’nın (OINP) dokuz ay sonra tekrar açıldığını duyurmuş ve OINP’in özellikle Ontario Ekspres Giriş İnsans Sermayesi Önceliği Kategorisi (OINP-HCP) klasmanı hakkında konuşmuştuk. 
 
Bu yazımızda OINP’ın diğer iki kategorisi olan Uluslararası Master Mezunları Kategorisi (OINP-IMG) ve Uluslararası Doktora (PhD) Mezunları Kategorisi (OINP-IPG) hakkında konuşalım istedik.
 
Bu iki kategori özellikle yüksek eğitim almış göçmen adaylarını hedefliyor. Eyalette okudukları esnada Ontario eyaletine yerleşen mezun öğrenciler sahip oldukları eğitim ve çevre ile daha kolay iş bulabiliyorlar. 
 
OINP’in mezun kategorilerinin iyi tarafı adayın herhangi bir iş teklifi sahibi olmasına gerek duymaması. Dahası aday başvuru yaptığı esnada Ontario eyaletinde yaşamak zorunda da değil. Eskiden aday başvuru yaptığı esnada eyalette bulunması gerekiyordu. OINP master mezunları kategorisine başvuracak adayın halihazırda eyalette yaşamasının gerekmemesi Master eğitimi almış adaylara esnek bir kriter sunulduğunu kanıtlıyor.
 
Uluslararası Doktora Mezunları kategorisinden başvuracak adaylar başvuru yaptıkları esnada Kanada içinde herhangi bir yerde ya da Kanada dışında yaşayabilirler. Uluslararası Master Mezunları kategorisinden başvuracak adaylar ise Kanada dışında yaşayabilirler fakat Kanada içinde yaşıyorlarsa sadece Ontario eyaletinde yaşıyorlarsa başvuru yapabilirler.
 
Bu iki klasmandan başvuru yapacak adaylara temel eyalet aday sertifikası gönderilecek. Bu sertifikayı alan adaylar daimi oturum başvurusu yapabilecek.
 
Uluslararası Master ve PhD Kategorileri uygunluk kriterleri şöyledir:
 
Uluslararası Master Mezunları
Uluslararası Doktora Mezunları
Ontario eyaletinde yaşamaya ve çalışmaya niyet etmelidir.
Ontario eyaletinde yaşamaya ve çalışmaya niyet etmelidir.
Ontario’da kamu tarafından finanse edilen bir üniversitede Master programından mezun olmalı
·       Program süresi en az bir yıl olmalıdır ve programdan tam zamanlı olarak mezun olunmalıdır.
Ontario’da kamu tarafından finanse edilen bir ünviersitede PhD program şartlarını yerine getirmeli
·       PhD çalışmalarının en az iki yıllık bölümü Ontario’da bir üniversitede tamamlanması gerekiyor.
Başvuru Master derecesinin alınmasından son iki yıl içinde yapılmalı.
Başvuru PhD derecesinin alınmasından son iki yıl içerisinde yapılmalı.
Başvuru esnasında aday Ontario’da yaşıyorsa yasal bir statüsünün (çalışma izni, okuma izni ve visitor records vs.) olması gerekiyor.
·       Başvuran kişi başvuru esnasında Kanada dışında yaşıyor olabilir fakat Kanada içinda ama Ontario dışında yaşayanlar başvuramaz.
·       Kanada dışında başvuru yapan adayların Kanada’da herhangi bir statü sahibi olmalarına gerek yok
Başvuru esnasında aday Ontario’da yaşıyorsa yasal bir statüsünün (çalışma izni, okuma izni ve visitor records vs.) olması gerekiyor.
·       Başvuranların başvuru yaptıkları esnada Kanada içinde yaşamaları gerekmiyor.
·       Kanada dışında başvuru yapan adayların Kanada’da herhangi bir statü sahibi olmalarına gerek yok
Aday İngilizce veya Fransızca dillerinde okuma, konuşma, yazma ve dinleme becerilerinde en az orta derecede (Kanada Dil Seviyesi (CLB) 7) dil becerisi sahibi olduğunu göstermelidir.
 
Aday kendisine ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere bakabilecek minimum maddi güce sahip olduğunu göstermelidir.
 
Başvuru sahibi başvuru yaptığı tarihten son iki sene içerisinde en az 12 ay Ontario’da yaşadıklarını kanıtlamalıdır.
 
   

 

Murat Kandemir, 28 Şubat 2017